Adres

Van Weerden Poelmanstraat 11
9254 CS Hurdegaryp

Telefoon

0511-476666

04/10 HPV-vaccinatie jongens

HPV humaan papillomavirus  is een virus dat wordt overgedragen door seksueel contact. Het kan kanker en genitale wratten veroorzaken. Meisjes krijgen een vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2021 krijgen ook jongens de HPV-vaccinatie aangeboden. Het vaccin beschermt hen tegen penis-, anus-, mond-, en keelkanker.

HPV staat voor humaan papillomavirus. Er zijn meer dan honderd verschillende HPV-virussen waar mensen mee besmet kunnen worden. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over en je merkt er meestal niets van. Maar soms wordt het virus niet opgeruimd door het lichaam. Dan kun je bij sommige types genitale wratten krijgen, en bij andere types kan er kanker ontstaan. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. Maar ook andere vormen komen voor, zoals kanker in vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte. Ieder jaar krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen.

Meisjes krijgen op de leeftijd van 12/13 jaar een vaccinatie aangeboden tegen HPV. Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. Ook worden kinderen vanaf 2021 eerder gevaccineerd, namelijk als ze 9 jaar oud zijn. Mensen die het vaccin hebben gemist, krijgen nog een keer de kans om de prik in te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Voor meer informatie: kijk op http://www.rivm.nl